Ahdas olkapääAhdas olkapää (impingement)

Oireet:

Tyypillisiä oireita ovat jomottava kipu olkapäässä ja olkavarren yläosassa varsinkin kun olkavartta liikutetaan suoraan sivulle yli vaakatason. Yökipua esiintyy usein, samoin selviä rajoitteita normaaleissa olkapään liikeradoissa haitaten esimerkiksi monissa liikuntalajeissa kuten tenniksessä ja lentopalloilussa, joissa kättä käytetään yli hartiatason. On erittäin yleistä, että vaivaan liittyy myös niskan ja rintarangan kipua ja toimintahäiriöitä.

Syyt:

Syntyy, kun  kiertäjäkalvosin (rotator cuff)  olkaluun ja lapaluussa olevan olkalisäkkeen välissä ärtyy. Taustalla voi olla rakenteellinen ahtaus tai toissijaisesti esimerkiksi yliliikkuva olkanivel. Liiallisessa, toistuvassa rasituksessa jänne tulehtuu ja turpoaa, jolloin jatkuva rasitus voi aiheuttaa tulehdus- ja kipukierteen.

Hoito OMT-Fysioterapia Liikkeessä:

Hoidossa keskitytään hoitamaan ylemmän lapalihaksen jännettä, jolloin tulehdus rauhoittuu ja olkapään liike normalisoituu. Hoidossa on tärkeä huomioida myös mahdolliset toimintahäiriöt muissa kiertäjäkalvosimen lihaksissa, hauis – ja olkapäänlihaksissa, selässä ja ympäröivissä nivelissä, jotka liittyvät osaltaan oireisiin ja normaalista poikkeaviin liikeratoihin. Lavan asennon korjaaminen asentoa korjaavilla harjoitteilla antaa ahtaana olevalle jänteelle mahdollisuuden rauhoittua. Kuntoutus aloitetaan yleensä heti kivun salliessa ja se etenee liikkeen normalisoimisesta lihaksien vahvistamiseen. Oikeilla työasennoilla on merkittävä asema oireyhtymän pahentumisen ja uusiutumisen ehkäisyssä.

Ensiapu ja kotihoito:

Kylmäpakkaus ja kipulääkitys kivun lievittämiseksi. Lavan asentoa korjaavat harjoitteet ja kivuton yleisliikunta esim. kävely verenkierron parantamiseksi.

Varaa aika: 050 5907 412

Tulosta ja täytä esitietolomake ennen hoitoon tuloa