Faskiamanipulaatio

Faskia eli lihaskalvo ympäröi lihaksia, verisuonia ja hermoja. Sillä on tärkeä merkitys lihasten voimien välittäjänä, mutta myös runsaasti hermotettuna se osallistuu liikkeiden koordinointiin ja kehon tasapainon säätelyyn. Faskiamanipulaatio® on italialaisen fysioterapeutin Luigi Steccon kehittämä terapiamuoto.

Vammat, leikkaukset, toistuva rasitus, tulehdukset ja arvet voivat häiritä lihaskalvojen välistä liikettä. Pitkään jatkuessaan kalvojen alentunut liikkuvuus saattaa aiheuttaa häiriötä lihasten toiminnassa ja lisätä kipua esim nivelessä.

Hoitoa suunniteltaessa potilaan huolellinen haastattelu on avainasemassa. Tietojen pohjalta luodaan ”työdiagnoosi” eli teoria ongelman aiheuttajasta, jonka jälkeen tehdään liiketestaukset sekä tunnustellaan eli palpoidaan faskian liikkuvuus ja arkuus määrätyistä pisteistä. Yhdellä hoitokerralla käsitellään yleensä 6-8 pistettä ja hoito voidaan uusia n viikon kuluttua. On tyypillistä, että käsiteltävät pisteet sijaitsevat kaukanakin kipualueelta, esim rannekivussa hoidetaan usein kyynärvarsi, olkavarsi ja niska. Käsittelystä seuraa usein paikallista, ohimenevää kipua, joka johtuu tulehdusreaktiosta käsittelyalueella.

Faskiamanipulaatio® on hyvä hoitomuoto kaikkiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Pitkittynyt, huonosti toipunut tules vaiva ja ongelmat, joiden syytä ei ole tutkimuksissa saatu selville kannattaa käsitellä. Se sopii hyvin aktiivisen harjoittelun ja liikunnan tueksi. Liike on lääkettä-oikein annosteltuna.