OMT OMT - Ortopedinen manuaalinen terapia

OMT (ortopedinen manuaalinen terapia) on tehokas lisä perinteiselle fysioterapialle. OMT-fysioterapeutti luottaa omiin käsiinsä tutkiessaan ja hoitaessaan tuki- ja liikuntaelinten toimintahäiriöitä. Käsittelymenetelmät valitaan lääkäriltä saadun tiedon sekä potilaan huolellisen tutkimisen perusteella. OMT-fysioterapeutin koulutus kestää 3,5 vuotta fysioterapeutin koulutuksen lisäksi.

Nikamien ja nivelten liikkuvuutta lisätään erilaisilla käsin tapahtuvilla käsittelyillä mm. toistuvin hitain venyttävin liikkein (mobilisaatio) tai nopealla lyhyellä liikkeellä (manipulaatio). Erityyppiset venytykset ja pehmytkudoskäsittelyt lisäävät lihasten venyvyyttä ja nivelten liikkuvuutta sekä vähentävät kipua. Myös hermokudoksen liikkuvuuden ongelmista aiheutuvia vaivoja voidaan hoitaa erilaisilla hermokudoskäsittelyillä.

Nivelten liikkuvuuden ja lihastasapainon saavuttaminen ja ylläpito vaativat potilaalta harjoittelua. Terapeuttista harjoittelua toteutetaan aluksi yhdessä OMT-fysioterapeutin kanssa. Jatkossa harjoittelua voi toteuttaa annettujen ohjeiden mukaan kotona tai liikekipuryhmissämme.

Milloin OMT-fysioterapeutille?